Zobacz posty bez odpowiedzi
Zobacz aktywne tematy
Zobacz swoje posty | Zobacz nieprzeczytane posty

Autor Wiadomość
 Tytuł: Muzyka
PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2009, 21:52 
paladin imagist/holo

Punkty reputacji: 309
Pozwolę sobie wrzucić fragment muzyczki z gry, na komórkę:

http://lea.simracing.pl/ME/ME%20theme.mp3

Jak Wam się widzi muzyka z gry? Elektroniczna nigdy nie była specjalnie moim typem... tylko... w Blade Runnerze. I ta jest czasami bardzo do niej podobna. Były kawałki, które potrafiły zauroczyć. Czy zdołałyby bez skojarzeń z wydarzeniami z wciągającej gry? Czy te z Blade Runnera zdołałyby bez skojarzeń ze wspaniałym, onirycznym filmem? Nie wiem.

Tym niemniej muzyka z ME zawiera wiele utworów, które naprawdę cenię. To dla mnie ogromna ciekawostka. :)

Z tego co wiem, wielu ładnych ścieżek lub ich wersji brakuje na oficjalnej ścieżce. Da się je oczywiście odsłuchać lub zrobić z nich podobny dzwoneczek. Szkoda, że tak nagrali tę płytę...

And with night will go;
I turn my back to the east
From whence comforts have increas'd
For light doth seize my brain
With frantic pain.''

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2009, 08:28 

Ostrzeżenia: 1
Punkty reputacji: 0
Muzyka jest zawsze podpora dla filmu/gry ,ale nie każdej.Zdażaja sie soundtracki beznadziejne które wogle z filmem lub gra nie maja żadnego połączenia.Ale zdarzają się też soundtracki idelanie pasujące do filmu/gry.Z Bioware ma się to bardzo dobrze soundtracki sa naprawde wybitne .Baldur's gate przypominający muzycznie Conana ,Mass Effect ,Łowce androidów .Ale nie są tam to jakies kopie czy plagiaty,nic z tego!To są autorskie pomysły które nastałe zapisały się w historii najlepszych soundtracków wśród gier.Mówie tu równierz o świetnej oprawie muzycznej Jade Empire,która pochłania cie wraz
z klimatem tej gry.I daltego piszę że oprawa muzyczna jest ważnym fundamentem gier,tak jak w filmach.Pozwala graczowi poczuć emocje,klimat, itp.Po prostu jednym słowem w wczuć się w gre.Np.w Falloucie gdzie Mark Morgan ,zbudował swoim soundtrackiem tak potężny klimat ,że grając w nocy człowiek sie normalnie nie raz bał wchodząc do jakiegos opuszczonego schronu(przynajmniej ja).Więc muzyka w grach jest tak samo wazna jak fabuła czy grafika.Bez tego BG czy Fallout nie były by tak postrzegane jakie sa teraz.
W Dragon Agu oprawa muzczna z tego co słyszałem na starej stronie Bioware i w linkach od was, brzmi naprawdę świetnie ,idealnie zkonstruwana do mrocznego klimatu tej gry.
Co do piosenek Mansona co lecą w trailerach.Mi sobiście to się nie podoba .Rozumiem że ktoś lubi metal i mu taka muzyka i prezentacja gry sie podoba .Ale według mnie to wogóle nie pasuje do klimatu dark fantasy jaki będzie przedstawiony w Dragon Age.Przeciesz EA wydaje Brutal legend przeznaczone dla fanów Rocka,metalu itp.Więc według mnie nie powinni promowac równocześnie Dragon age metalem.
A co do Mass Effecta 2 ,nie wiem jaki będzie soundtrack tej gry ,ale główna strona wygląda naprawde fantastycznie tak samo jak motyw tam lecący.Idealnie pasujący do mrocznego SI-fi.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 14:20 

Punkty reputacji: 31
Na pewno polubię już jeden utwór z soundtracka ME2 - można go odsłuchać na głównej stronie oficjalnej witryny tej gry.

Jeśli chodzi o pierwszą część na pewno nie jest to wybitny soundtrack (wspomniany przykład Morgana i Fallouta dalej pozostał niedoścignięty), ale dobrze komponuje się z grą. Najlepiej IMO wypadł podczas jazdy tunelami w Ilos - można było poczuć tajemniczy proteański klimat ;) No i nie można zapomnieć o klubowym kawałku w Fluksie :D

Obrazek

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 20:08 

Punkty reputacji: 35
Ja posunę się dalej i powiem, że soundtrack to jedna z najważniejszych części gry. Prawie tak samo ważnym jak sama fabuła.
Może ten pogląd wynika trochę z mojego sposobu bytu; gdyż jestem trochę 'dziwna osobą'. Soundtracki są chyba jedynym gatunkiem który słucham; taak lubię także kilka 'normalnych piosenek'; jednak tylko Soundtrack jest rodzajem muzyki do którego zawsze powracam i cenie najbardziej.

Co do Mass Effect'owego soundtracka to jest on moim zdaniem udany. Nie jest to jakaś perełka, jednak jest całkiem przyjemny i genialnie dopasowuje się do klimatu gry. Co prawda specyficzność 'elektronicznych rytmów' sprawia, że do czystego odsłuchiwania nie jest raczej stworzony; jednak perełki takie jak Main Theme, Spectre Theme, From the Wrackage są bardzo przyjemne nawet poza samą grą i mogę ich odsłuchiwać n'tą ilość razy
OST z ME w mojej ocenie zasługuje na mocne 8/10 i nie jest to bynajmniej niska ocena; bo ja mam trochę wygórowane wymagania ;p.

Offline Zobacz profil  

Tytuł: Re: Muzyka
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 15:19 

http://www.amazon.com/gp/product/B0031C ... 558&sr=1-1

Są już sample soundtracka z ME2 (zapewne tytuły kawałków zawierają spoilery, ale ich nie czytałem). Twórcą muzyki do gry jest ponownie Jack Wall. Klimaty podobne do poprzedniej części, choć zdecydowanie bardziej mroczne.

Obrazek

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: środa, 23 grudnia 2009, 21:57 

Piękna muzyka. Jack Wall odwalił kupę dobrej roboty jak zawsze. Szkoda ze nie docenili go i nie wynajęli do DA bo muzyka była by o niebo lepsza. Cóż czekam na premierą albumu 19 stycznia. Naprawdę jestem pod wrażeniem.
PS: po uwaga można zaliczyć 'soundtraczkowy spoiler'
Spoiler:

PS: Znalazłem an YT wycięte utwory z ME1 i powiem ze jestem zawiedziony ile wspaniałych tracków nie pojawiło się na krążku, a nawet w grze.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 12:58 
Blind Mag

Punkty reputacji: 15
Muzyka w DAO jest do bani. Muzyka gra wielką rolę w grach i filmach. Ja przechodząc DAO nie zwracałem na muzykę żadnej uwagi, bo nie była jej warta. Nie podoba mi się.

Lepszą niż Jack Wall skomponowałby Thomas J. Bergersen ;)

viewtopic.php?f=7&t=268&p=26292#p26292 - w tym temacie dałem linki do ciekawszej muzyki.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 04:19 

Punkty reputacji: 18
Ktoś wie, czy soundtrack z ME2 będzie do zdobycia w wersji pudełkowej? Bardzo bym chciał dołączyć go do swojej kolekcji. Utwory takie jak Suicide Mission, Legion czy Normandy Reborn powalają.

PS Offtopując: Widzę imć Zavisza to fan Repo! :)

Tommorow will be dying

Robert Herrick

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 13:02 
Blind Mag

Nie przeczę ;) Jeden z ciekawszych musicali jakie oglądałem, muzyka mnie powaliła ku mojemu zaskoczeniu. W prawdzie nie dorównuje takim dziełom jak Moulin Rouge, ale i tak warto posłuchać.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 13:04 

Fristron napisał(a):
Ktoś wie, czy soundtrack z ME2 będzie do zdobycia w wersji pudełkowej? Bardzo bym chciał dołączyć go do swojej kolekcji. Utwory takie jak Suicide Mission, Legion czy Normandy Reborn powalają.

Niestety nie będzie :/ A szkoda, bo podoba mi się dwa razy bardziej od soundtracka z ME1...

Najlepszy kawałek to chyba Thane - podczas gry świetnie budował napięcie.

Obrazek

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 20:42 

Punkty reputacji: 0
Mnie z całego ME2 podoba się tylko kilka piosenek. Dokładniej te w klubach, The End Run i Suicide Mission. Ta ostatnia wymiata :D

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: niedziela, 7 marca 2010, 18:59 
Blind Mag

Mnie najbardziej podobają się utwory: The End Runn oraz Suicide Mission. Muzyka z DAO przy tych kawałkach wymięka!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: niedziela, 7 marca 2010, 19:17 
Silent Predator

Punkty reputacji: 68
Mnie się podoba muzyka bitewna przygrywająca np.Na Virmirze (ME1)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: wtorek, 9 marca 2010, 13:17 
Pstrokata

Punkty reputacji: 187
A teraz coś z nieco innej beczki. 8)
Skanowanie planet bywa takie... monotonne, a może gdyby sobie włączyć jakąś muzykę do tego?
Nie jest to arcydzieło, podaję jako ciekawostkę. :lol:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: wtorek, 9 marca 2010, 19:09 

Świetne! ;p
Tutaj macie wersje z teledyskiem ;)

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]